tisdag 24 februari 2009

Ny vecka - nya friska tag

Sambon fick bestämma middag på söndagen och det blev det han mest saknat under isodieten. Och då är det inte marabou mjölkchoklad vi valde = )
Det blev spaghetti (fullkorn) med en variant på köttfärssås med sojabönor. Var mycket gott! Vet inte om det var smaken i sig eller om det var variationen !

Vi var tidigare medlemmar på GI Viktkoll och har en del recept kvar från det som vi har planerat en del av veckans mat ifrån.

Igår åt vi kycklingcurry (kyckling, svamp, zuchini,turkisk youghurt) serverad med kokta grönsaker (resten av zuchinin, morötter och blomkål). Var även det smarrigt!

Ikväll blir det falukorv (hittade dock ingen med högre kötthalt än 69%) serverat med blomkålsmos.

Imorgon kommer vi faktiskt äta soppa från isodieten. Nudelsoppan var en som vi fastnade för!

Får se hur invägningen går på lördag! Hon har besök av en kompis under helgen så det kommer nog bli en del felaktig föda och rödvin som kan förstöra invägningen på lördag = (

söndag 22 februari 2009

Summering v 7

Igår var vi bortbjudna på mat så det blev tacos och vi tog med oss 'bra-tänket' och åt mindre och det som är bra att äta.

På kvällen så blev det lite grönsaksstavar som vi dippade med hemmagjort guccamole och gräddfilssås samtlite pistaschnötter.

Hennes träning under 7:e veckan:
Mån: 60 min Kondition/Styrka
Tis: 30 min Promenad, 45 min Spinning
Ons: 30 min Promenad
Tors: 30 min Promenad, 25 min (5 km) Löpband
Fre: 60 min Bodupump
Lör: 45 min Spinning, 35 min styrka
Sön: 65 min Promenad

Veckan som kommer har vi planerat efter GI, just för att få lite nya maträtter samt se hur det går för oss att följa det samtidigt som vi ska ha i åtanke att inte storlekarna ska öka.

Vad tar vi med oss efter denna tid med isodiet?
- Storlek på portionerna
- Mellanmål! Ät lite och ofta
- Träning
- Vad är bra och dålig mat
- Inte bara koll på GI värde utan även kalorier
- Nya recept (som vi dock kanske dröjer lite med innan vi testar igen)
- En positiv känsla till att fortsätta gå ner i vikt för det har varit enkelt och lätt. Inga stora uppoffringar.
- Man känner dock inte att det är så mycket som försvunnit
- En sundare inställning till mat

Vi är nöjd med denna tid och hoppas nu att vi kan fortsätta på vägen neråt på omfång, att vi denna gång ska klara det på egen hand.

Lägger upp en bild här med bilder på henne, före och efter. Känsliga läsare får låta bli att scrolla ner = )
Man känner på kläder att det försvunnit lite men tycker ändå att det inte syns så mycket. Men förhoppningen är ju att man ska kunna kliva ut från vass-09 till beach-09!

Vi kommer fortsätta med denna blog men kommer då inte enbart att vara en isodietblog utan en blandning av iso och GI.


Tar gärna emot tips och trix! Motivation behövs alltid!

Tonfisksallad

Tonfisksallad
Lunch för 1 pers
515kcal, 35E% Fett, 35E% Kolhydrater, 30E% Protein

150g Tonfisk i vatten (1 burk)
40gr quinoa (1/2dl)
120gr tomat (1 stor)
purjo efter behag
50gr majskorn (3/4dl)
1 msk olivolja
1 msk vinäger
salt och peppar

Koka quinoaan enligt instruktionerna på paketet. hacka tomaten, skiva purjon och blanda med majsen, tonfisken och quinoan. Häll oljan och vinägern ovanpå. Salta och peppra efter behag.

Thaigryta med kyckling och ris

Thaigryta med kyckling och ris
Lunch för 1 pers
467kcal, 29E% Fett, 34E% Kolhydrater, 37E% Protein

150g Kycklingfilé
40g råris (1/2 dl okokt ris)
1/2 dl kokosmjölk
75gr broccoli
50gr paprika
50gr gul lök (1/2st)
1 msk Grönsaksfond
färsk chili efter behag
en liten bit ingefära
några kvistar färsk basilika

Koka riset enligt anvisningar på paketet.
Skär kycklingen i bitar och koka den ett par minuter i en kastrull med lite vatten. Skumma av vid behov. Tillsätt kokosmjölken, finhackad broccoli, tunt skuren paprika och hackad lök. Koka tills grönsakerna börjar bli mjuka (ca 10 minuter). Ha i buljong och krydda med lite hackad chili och riven ingefära samt basilika efter smak. Koka ytterligare några minuter.

Kycklingspett ned jordnöter och rotsaker

Kycklingspett ned jordnöter och rotsaker
Middag för 1 pers
395kcal, 37E% Fett, 21E% Kolhydrater, 42E% Protein

125gr Kycklingfilé/majskyckling
70gr rotselleri (1 liten)
70gr rödbeta (1 liten)
70gr kålrot (1 liten)
75gr kålrabbi (1 liten)
30gr jordnötter

Skär kycklingen i lagom stora bitar för att trä på spett, virka 2 gånger två cm. Skär rotfrukterna i bitar och lägg i en ugnssäker form. Lägg spetten ovanpå.
Stek i ugn på 200gr tills allt är genomstekt, det tar ca 25 min.
Strö över jordnötter innan servering.

Grönsakssoppa med lax

Grönsakssoppa med lax
Middag för 1 pers
391kcal, 41E% Fett, 26E% Kolhydrater, 33E% Protein

150g laxfilé
75g purjo (10-15cm)
100g potatis (1 stor)
100g tomat (1 st)
Lite grönsaksfond
salt och svartpeppar
torkad basilika

Skala och skär potatisen i bitar och koka tills den nästan är genomkokt i 4-5 dl vatten.
Tillsätt lax, hackad tomat, purjo skuren i tunna ringar och en skvätt fond.
Koka tills laxen är genomkokt, det tar 5-7 minuter. Smaka av med kryddor.

Fläskfilé med haricots verts

Fläskfilé med haricots verts
Middag för 1 pers
388kcal, 38E% Fett, 23E% Kolhydrater, 39E% Protein

150gr Fläskfilé
70gr haricots verts
125gr äpple (1 st)
20gr valnötter
lite smör eller olivolja till stekning

Skär fläskfilén i skivor och stek i lite olivolja eller smör tills de är genomstekta, det brukar ta 5-10 minuter. Koka haricots vertsen lätt så att det fortfarande har en viss spänst kvar. Servera med äpple i klyftor toppat med krossade valnötter.

Gravlaxsallad

Gravlaxsallad
Middag för 1 pers
410kcal, 37E% Fett, 19E% Kolhydrater, 44E% Protein

150gr Gravlax
80gr päron (1/2 stort)
200gr tomat (2 medelstora)
100gr valfri sallad
30 gr hårdost, max 10 % fett
av lite citronpeppar

Skär päron i bitar och tomat i skivor. Lägg upp lax, päron, tomater, sallad och tärnad ost. Krydda ev med citronpeppar.
Färdig att ätas!

Tomatsallad med ost

Tomatsallad med ost
Middag för 1 pers
419kcal, 44E% Fett, 21E% Kolhydrater, 35E% Protein

100gr hårdost max 10% fett
200gr tomat (2 medelstor)
50gr majskorn (3/4dl)
50gr rödlök (1/2st)
2 tsk olivolja
2 tsk vinäger
salladskrydda

Tärna osten och blanda med skivad tomat, majs och lök skuren i ringar. Ringla över en vinägrett av olja, vinäger och salladskrydda.

Ostfyllt kycklingbröst med bönor

Ostfyllt kycklingbröst med bönor
Middag för 1 pers
399kcal, 35E% Fett, 22E% Kolhydrater, 43E% Protein

100gr Kycklingfilé
15gr hårdost max 10% fett
200gr gröna ärtor (3 dl)
40 gr valfri sallad
20gr valnötter (10st)
lite olivolja eller smör till stekning

Gör ett snitt på kortsidan av kycklingfilén och fyll den med osten. Stek filén i lite olja eller smör på svag värme, gärna med ett lock (eller bryn i pannan och låt sedan gå 20-25 minuter på 200gr i ugnen). Servera med gröna ärtor, sallad och valnötter.

Oxfilé med grillade grönsaker och potatis

Oxfilé med grillade grönsaker och potatis
Middag för 1 pers
392kcal, 38E% Fett, 25E% Kolhydrater, 37E% Protein

150gr Oxfilé
100gr potatis (1 medelstor)
70gr sparris
70gr haricots verts
2 tsk olivolja
1 msk vinäger
salt och peppar

Koka potatisen, Stek oxfilén i grillpanna tillsammans med sparrisen och haricots vertsen. När köttsaften kommer ut på ovansidan är filén genomstekt.
Servera med potatis med kött och haricots verts, sparris och ringla en vinegrett av olja, vinäger, salt och peppar över.

Färsk tonfisk, potatis och valnötter

Färsk tonfisk, potatis och valnötter
Middag för 1 pers
387kcal, 38E% Fett, 21E% Kolhydrater, 41E% Protein

150 gr tonfiskfilé
70g kokt potatis (1 liten)
Lite olivolja eller smör till stekning
salt och svartpeppar
100gr tomat (1 medelstor)
15 gr valnötter (8st)

Koka potatisen. Stek tonfisken hastigt i en panna i lite smör eller olja på medelhög värme. OBS, den får inte bli genomstek eftersom den då blir träig och torr. Krydda efter behag.
Servera potatis och tonfisk med skivad tomat och valnötter.

Kycklingsoppa med majs och purjo

Kycklingsoppa med majs och purjo
Middag för 1 pers
398kcal, 41E% Fett, 16E% Kolhydrater, 43E% Protein

160g Kycklingfilé
70g färsk svamp tex skogschampinjoner

50gr majskorn (3/4 dl)
100g tomat (1 medelstor)
40g purjolök (5-10cm)
1 msk Grönsaksfond
färsk chili efter behag
en liten bit ingefära
1 vitlöksklyfta
2 tsk olivolja

Skär kycklingen i små bitar och lägg i en katrull med så mycket vatten att det täcker kycklingen. Koka i ca 10 minuter och skumma vid behov.
Tillsätt svampen, hackad tomat, majs, skivad purjo och grönsaksfond. Koka i ytterligare cirka 5 minuter.

Krydda med lite hackad chili och riven ingefära efter behag. Pressa i vitlöken och ha i oljan.

Pannbiff med grönsallad

Pannbiff med grönsallad
Middag för 1 pers
408kcal, 34E% Fett, 22E% Kolhydrater, 44E% Protein

200gr Nötfärs, 10% fett
ca 2 krm salt
ca 1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
20 gr sallad (några blad)
80gr majskorn (1 dl)
100gr tomat (1 medelstor)

Blanda köttfärsen med salt, peppar och pressad vitlök. Forma till två biffar och stek på medelvärme. Fettet i färsen räcker som stgekfett - inget extra behöver tillsättas.
Fördela salladen på en tallrik och lägg biffarna ovanpå. Garnera med majs och skivad tomat.

Omelett med potatis

Omelett med potatis
Middag för 1 pers
383kcal, 33E% Fett, 25E% Kolhydrater, 42E% Protein

2 ägg + 3 äggvitor
1 dl minimjölk
30 g hårdost max 10% fett
70g kokt potatis (1 liten)
purjo i valfri mängd
salt och svartpeppar
ev sallad

Blanda ägg, äggvitor, minimjölk och riven ost i en skål. Tillsätt ev lite salt och svartpeppar.
Häll smeten i en ugnssäker stekpanna och tillsätt potatis i botat och purjolök i ringar.
Ugnsstek på låg värme , 100.150gr, tills ytan har stelnat.
Servera eventuellt med lite grönsallad.

Fisksoppa

Fisksoppa
Middag för 1 pers
404kcal, 35E% Fett, 18E% Kolhydrater, 47E% Protein

125g Torsk, alaskan pollock eller sej
125g laxfilé
70g morot (1 liten)
50g potatis (1 liten)
100g gul lök (1 st)
Lite fisk- eller grönsaksfond
en nypa persilja
1-2 vitlöksklyftor
torkad basilika

Dela moroten, potatis och löken i jämnstora bitar. koka dem sedan i vatten med en skvätt fond tills potatisen börjar mjukna (så mycket vatten att det täcker grönsakerna).
Tillsätt lite hackad persilja och fisken skurna i bitar.
Låt sjuda i 5-6 minuter. Smaka av med pressad viltlök, basilika och kanske lite extra fond.