tisdag 3 mars 2009

Pizza

Pizza a'la GI
1 pers, Nystart/balans.
(Tips från L)

1ägg
Salt
Ca 2 msk olja (Oliv eller rapsolja, beroende på vad man gillar)
1 skvätt grädde
Kryddor, förslagsvis vitlökspulver, basilika och oregano
Ca 1 1/2 msk Fiberhusk
Tomatsås
Önskad fyllning
Ost

Vispa upp ägg med salt. Blanda sedan i oljan, vispa, tillsätt grädde.
Krydda upp smeten med valfri kryddsättning. Blanda sist i fiberhusk och vispa ihop.
Låt det svälla en stund och bred sen ut det som en rund platta på ett bakplåtspapper.
In i ugnen på ca 200 C i ca 15 minuter, fördelaktigt med varmluftsugn för krispigare resultatet kan även stå kvar på ca 50 C med torkningseffekten i ca 10 min.

Lägg sedan på tomtsås och fyllning. Förslag: luftorkad skinka, tomater, lök och en massa parmesanost innan den åkte in i ugnen igen så att osten smälter och löken blev mjuk.
När det var klart dekorera med basilika, ruccola och olivolja och parmesanost.
Färdig att avnjuta!

söndag 1 mars 2009

Namnändring!

Då vi nu avslutat ISODIETEN byter vi namn på denna blog så nu heter den Mot ett lägre BMI.

Hoppas detta inte förvirrar er läsare som varit med från början!

Denna blog kommer att fortsätta att rapportera våra veckor med invägningar, matscheman (dock i mindre utsträckning), recept vi använder oss av. Våra fram och motgångar. m.m m.m

Men då vi nu kommer blanda ISO, GI och en massa annat så byter vi alltså även namn på bloggen = )

Matsedeln för v 8

Veckas matshema:

Söndag:
Middag - Omelett med korv

Måndag:
Lunch - Köttgryta med Råris/Quinoa
Middag - Köttfärslimpa med grönsaker

Tisdag:
Lunch - Köttfärslimpa med grönsaker
Middag - Fiskburgare

Onsdag:
Lunch - Fiskburgare
Middag - Gulashsoppa

Torsdag:
Lunch - Gulashsoppa
Middag - Middag på stan

Fredag:
Lunch - Någon matlåda från frysen
Middag - Nudelsoppa

Lördag:
Lunch - Ute
Middag - Hon ska få en suprisemiddag av honom

Söndag:
Lunch - Ej planerat
Middag - Kycklingklubba med Quinoa

Köttfärssås med Spaghetti

Köttfärssås med Spaghetti
1 pers, Nystart/balans. GI - låg GB - låg
(Från GI viktkoll)

100gr Köttfärd
1 msk olivolja
1/2 sojabönor
1/2 krossade tomater
salt och svartpeppar
2 dl spaghetti av tex 100% durumvete elelr fullkorn, koktid helst över 12 min.

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Fräs köttfärsen i olivolja, blanda ner sojabönor och krossade tomater. Sjud en stund så att såsen kokar ihop. Krydda med salt och peppar.

Servera tillsammans med pastan och en grönsallad.

Fiskburgare

Fiskburgare
4 pers, Riv/Nystart, Balans. GI - låg GB - låg
(Från GI viktkoll)

600gr fast vit fisk
1 ägg
1/2 dl fiskbuljong
1/2 gul lök
salt och vitpeppar
1/12 dl sesamfrö
Rapsolja till stekning

Tina fiskfiléerna till hälften, om du använder djupfryst fisk. Skär dem i kuber och lägg i en mixer eller matberedare.
Knäck i ägget och häll i buljong, salt och peppar. Skala löken, riv den fint och lägg i. Kör till en färs.
Forma den lösa färsen med vattensköljda händer till åtta runda biffar. Vänd biffarna i sesamfrö och stek varsamt på medelvärme.

Servera med kokta grönsaker och ev ngn sås till.

Summering v 8

Ja då var första veckan utan isodieten avklarad..... hur gick det?
Med tanke på att hon hade besök tors-sön av en kompis så blev det en hel del icke ISO och GI mat. Vilken även inkluderar en del öl och vin. Så vid invägningen på lördag är hon glad att vågen 'bara' visade +0,7.
Men om det visar plus även nästa lördag så får hon nog fundera på vad hon stoppar i sig!

Han däremot är superduktig och har tappat ytterligare 0,8 kg!

Hennes träning under 8:e veckan:
Mån: 30 min promenad, 60 min Spinning/Styrka
Tis: 30 min Promenad, 45 min Spinning, 35 min Promenad
Ons: 60 min Stavgång
Tors: 15 min (3 km) Löpband, 35 min cirkelträning
Fre: 80 min Promenad
Lör: 60 min Stavgång
Sön: 60 min Promenad

Hoppas på en ännu en bra vecka med mat och träning! Kommer att lägga upp en del nya recept och har ändrat i menyn till vänster. De tidigare recept vi lagt upp är direkt tagna från boken 'isodieten' och står nu under ISO recept.
Kommer att fylla på med GI recept, både tagna från GI viktkoll och egenkomponerade. Ser fram emot att få förslag på recept från er!